Gravenšteinas

‘Gravenšteinas’ (‘Gravensteiner‘) arba “grapšteinas” – tai visiem gerai žinomas veislės pavadinimas. Obuoliai skanūs, saldžiarūgčio skono, bet labiau į saldumo pusę, kieto sultingo minkštimo, prinoksta rugsėjo pabaigoje. Vaisiai kūgiškos ar cilindriškos formos, briaunoti, didesni už vidutinius arba stambūs. Minkštimas gan tvirtos konsistencijos, sultingas, saldžiarūgščio vyniško skonio, aromatingas. Senuose soduose gan dažnas.

Įsižiūrėjus ‘Gravenšteinas’ nemažai kuo skiriasi nuo ‘Rudens dryžėtojo’ su kuriuo dažnai painiojamas (literatūroje aptinkami tokie ‘Rudens dryžėtojo’ pavadinimai: ‘Oсеннее полосатое‘, ‘Лифляндское Графенштейнское‘ – ‘Lifiliandijos Gravenšteinas’). T.y. briaunotumu taurelės pusėje, pailgesne forma ir kietesniu minkštimu, bei skoniu. Paėmus į ranką pats obuolys labiau nusveria – yra gerokai sunkesnis nei rudens dryžėtasis.